Recept na polský vánoční perník

Recept na polský vánoční perník

O Vánocích je v Polsku perník nepostradatelný. Tuto pochoutku z perníkového těsta, s kořeněnou vůní a lahodnou intenzivní chutí, najdete téměř v každé polské domácnosti. V Polsku je příprava perníků sváteční rodinnou tradicí, která je oblíbená i u těch nejmenších. Perník je vedle kapra, pirohů a zelí s houbami, symbolem polských Vánoc.

Perníkové těsto se obvykle kypří práškem do pečiva nebo jedlou sodou. Zkušení pekaři používají jako základ hlavně pšeničnou nebo žitnou mouku; rádi také míchají oba druhy mouky - půl na půl. Aby perníkové těsto získalo charakteristickou aromatickou chuť, přidává se do receptu med a koření. Přírodní med se přidává po roztavení nebo lehkém zhnědnutí. Můžete ho však nahradit i umělým medem nebo směsí cukru a karamelu. Nejdůležitějším kořením jsou však skořice a hřebíček, muškátový oříšek, zázvor a nové koření, jež v malém množství zjemňují chuť. Můžete také použít hotové a jemně namleté směsi perníkového koření. Těsto byste měli připravit několik dní před konzumací, protože změkne až po určité době. Je nejlepší jej skladovat na chladném a suchém místě, kde může být přikryté a ponechané.

Na polský vánoční perník potřebujete tyto ingredience:

  • 35 dkg medu
  • 20 dkg cukru
  • 4 vejce
  • 2 lžíce vody
  • 1 lžíce másla
  • 1 kg mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička mletého hřebíčku
  • karamel (z jedné lžičky cukru)
  • 20 dkg nahrubo nasekaných vlašských ořechů
  • 10 dkg blanšírovaných rozinek
  • tuk na plech

Příprava

  • 1. Předehřejte troubu na 160 °C.
  • 2. Máslo šlehejte tak dlouho, dokud nebude mít konzistenci smetany.
  • 3. Přidejte žloutky ušlehané s cukrem, mouku smíchanou s práškem do pečiva, rozpuštěný med a karamel (lžičku cukru navlhčete vodou a nechte zhnědnout v malém kastrůlku).
  • 4. Přidejte žloutky, mouku a karamel. Těsto hněťte lžící, aby se netvořily hrudky.
  • 5. Vymíchejte těsto. Přidejte ořechy a rozinky.
  • 6. Vmíchejte všechno koření a ušlehané bílky.
  • 7. Těsto jemně, ale důkladně prohněťte a nalijte do vymazané formy.
  • 8. Vložte koláč do trouby a pečte asi 50 minut.
  • 9. Perník vyzkoušejte pomocí špejle. Je-li hotový, vyjměte jej z trouby.
  • 10. Jakmile perník zcela vychladne, vyjměte jej z formy.

Recept můžete libovolně měnit. Můžete například vynechat rozinky a nahradit je kandovanými pomeranči nebo se zcela obejít bez ořechů. Po vychladnutí můžete perník podélně rozříznout na polovinu, potřít vrstvou džemu a opět spojit.

Nyní můžete být kreativní, péct a užívat si polský perník se svými blízkými - Veselé Vánoce!