Den skořicových šneků!

Den skořicových šneků!

Oslavte s námi letošní Den skořicových šneků. Tento osvědčený recept si zamiluje rodina i přátelé.

Fika. Pravděpodobně pojem, který si většina lidí spojuje se Švédskem. (A samozřejmě s masovými kuličkami.) A co nesmí chybět ve Švédsku při pití kávy? Správně: Kanelbullar - skořicoví šneci!

Díky Kaeth Gardestedt slaví Švédové (a Finové) Den skořicových šneků od 4. října 1999. Kaeth a Home Baking Council chtěli oslavit tradici domácího pečení. V té době byl 4. říjen také Mezinárodním dnem dětí. Myšlenka byla, že Den skořicových šneků by mohl být také dnem péče o komunitu.

Oslavte s námi letošní Den skořicových šneků a vychutnejte si 4. října kávu se svými blízkými a spoustou čerstvě upečených lahod.

Přinášíme tradiční recept, který chutná malým i velkým.

Recept na přibližně 40 kusů Kanelbullar

Na těsto potřebujete

  • 1 kostku čerstvého droždí
  • 150 g másla
  • 500 ml mléka
  • 800 g pšeničné mouky
  • 1 lžičku soli
  • 90 g krystalového cukru
  • 1 ½ lžičky kardamomových semínek rozdrcených v hmoždíři (pro intenzivnější chuť; jako alternativu můžete použít i běžný kardamomový kořenící prášek).

Na náplň potřebujete

  • 150 g másla
  • 68 g krystalového cukru
  • 1 lžíci mleté skořice

Na polevu potřebujete

  • 1 rozšlehané vejce
  • moučkový cukr nebo cukr krupice (podle chuti)

Příprava

1. Rozpusťte máslo, přidejte mléko a zahřejte na 37°C. 2.
2. Droždí rozdrobte do mísy a zalijte mléčnou směsí, míchejte, aby se droždí rozpustilo.
3. Přidejte sůl, cukr, kardamom a téměř všechnu mouku. Těsto hněťte, dokud není lesklé a hladké. Mísu přikryjte čistou utěrkou či přímo utěrkou na pečení a nechte 30 minut kynout.
4. Nastavte troubu na 225°C. Všechny ingredience na náplň dobře promíchejte.
5. Odpočinuté těsto jednou prohněťte na lehce pomoučeném povrchu a poté jej rozdělte na dva stejné díly. Oba kousky rozválejte na obdélníky o rozměrech asi 30 x 45 cm. Náplň rozdělte mezi obdélníky.
6. Dlouhé strany přeložte k sobě. Nakrájejte je příčně na proužky široké asi 2 cm. Pruhy těsta stočte a vytvořte z nich volné uzly. Tip: konec uzlu vložte pod buchtu.
7. Šneky rozložte na plechy vyložené pečicím papírem. Dbejte na to, aby těsto bylo daleko od sebe - nakyne!
8. Šneky nechte na plechu asi 30 minut odpočívat, potřete je rozšlehaným vejcem a posypte je moučkovým nebo krupicovým cukrem.
9. Plech vložte doprostřed trouby a pečte 8 až 10 minut. Šneky nechte vychladnout na mřížce pod čistou utěrkou.

Jste již vášnivým pekařem a chcete si šneky trochu zpestřit?

Do náplně jednoduše vmíchejte 100 g jemně nasekaných mandlí. Nebo skořici nahraďte mletým kardamomem - z něj se připraví nádherně aromatičtí kardamoví šneci. Nebo proč nenahradit skořici vanilkovým cukrem?