Bake Affair Bio chléb z celozrnné jednozrnové mouky, 366 g
Ideální pro pekaře, kteří dbají na své zdraví!
180,00 Kč
(491,80 Kč / kg, včetně 12% DPH - plus náklady na dopravu)
Vlastnosti
- na 1/2 kg chleba
- je potřeba pouze čerstvá voda
- i pro začátečníky v pečení
Produkt č. BAF-310, Obsah: 366 g, EAN: 9120101511746
Popis
Jednozrnka je jednou z takzvaných starověkých obilnin, která byla důležitou potravinou – zejména v Asii – asi před 10 000 lety. Mezitím se trochu zapomnělo, ale jednozrnka se opět stala velmi populární (zejména mezi lidmi, kteří si cení zdravé stravy). Obsahuje mnoho zdraví prospěšných mikroživin, aminokyselin a minerálů, je bohatá na betakaroten a je snadno stravitelná. Všechny tyto vlastnosti a lehce nasládlá oříšková chuť činí z obilí vynikající alternativu pšenice, zejména pro pečení lahodného chleba!
S důmyslnou směsí na pečení je snadné i pro začínající pekaře upéct lahodný celozrnný kváskový chléb – bez umělých aromat, barviv a konzervantů.
Na malý chléb (500 g) potřebujete:
- 1 dózu směsi
- 210 ml vody
Doba odležení těsta: celkem 105 - 120 minut
Doba pečení: cca 10 min na 230 °C + cca 20 min na 190 °C (horní a spodní ohřev)
Postup
- Otevřete směs a dejte ji do velké mísy. Přidejte 210 ml vlažné vody (dózu můžete použít jako odměrku a jednoduše ji naplnit po rysku vody). Těsto hněťte ručně, kuchyňským robotem nebo Thermomixem asi 3 minuty.
- Mísu přikryjte a dejte na teplé místo (cca 24 °C) na 45 - 60 minut, aby těsto mohlo vykynout.
- Posypte moukou pracovní plochu a pokud ji vlastníte, tak i nádobu na kynutí.
- Když těsto vykyne, položte ho na pracovní plochu. Těsto přeložte od okrajů směrem ke středu. Nejlepší způsob, jak to udělat, je použít kartu na těsto. Těsto vytvarujte do kulatého tvaru a kulatý kousek těsta vložte koncem dolů do nádoby na kynutí. Případně položte na plech vyložený pečicím papírem.
- Těsto poprášte trochou mouky, znovu zakryjte a nechte asi 60 minut odpočinout.
- Zatímco těsto kyne, můžete si předehřát troubu na 230 °C (horní/spodní ohřev). Nejlepší je to udělat asi 40 minut před koncem doby odpočinku.
- Po dostatečném odležení těsto vylijte z nádoby na kynutí na plech nebo pečící kámen na chleba. Udělejte několik zářezů ostrou čepelí, dostatečně hluboko, aby během pečení mohla snadno unikat pára. Díky tomu můžete chléb zároveň ozdobit krásným vzorem.
- Chleba vložte do trouby a pečte 10 minut při 230°C. Poté snižte teplotu na 190 °C a pečte chléb dalších 20 minut.
- Vyndejte z trouby, nechte vychladnout na mřížce a dobrou chuť.
Značka (výrobce): | Bake Affair |
---|---|
Značka kvality: | Austria Bio Garantie, EU/bio označení mimo EU |
Výživa: | veganská |
Původ: | Rakousko |
Vlastnosti: | bez umělých aromat, bez umělých barviv, bez konzervačních látek, bez palmového oleje |
Složení
- mouka z pšenice jednozrnky
- špaldová mouka
- špaldový kvásek
- suché pekařské droždí
- sůl
- ječný slad
Nutriční hodnoty
Nutriční hodnoty | pro/na 100 g |
---|---|
Energie/energetická hodnota | 1344 / 321 kj / kcal |
tuk | 1,6 g |
nasycené mastné kyseliny | 0,2 g |
sacharidy | 63 g |
cukr | 1,7 g |
vláknina | 5,8 g |
bílkoviny | 12 g |
sůl | 2,7 g |