Street Food z Izraele
Sabich nebo sabih je oblíbený pouliční pokrm z Izraele. Připravuje se z chleba pitta nebo laffa, smažených lilků, vajec uvařených natvrdo, nakrájených rajčat, petrželky a tahini (sezamové pěny). Tradiční recept doplňují okurky, koriandr, hummus, zelí a izraelská omáčka amba. Existuje však mnoho variant! Ukážeme Vám verzi s italskou focacciou, domácí a úžasně aromatickou! Sabich si můžete vychutnat kdykoliv, během dne i noci.
SABICH (pro 4 až 6 osob)
Na rajčatový salát potřebujete
- 10 (nebo více) cherry rajčátek
- 1 stroužek česneku
- 1 hrst čerstvých listů koriandru (případně můžete použít sušené listy)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžičku citronové šťávy
- trochu mořské soli
Na smažené lilky potřebujete
- řepkový olej na smažení
- 1 velký lilek
- hladkou mouku na poprášení
- trochu mořské soli
Na domácí focacciu si připravte
- 500 g mouky (běžné nebo mouky na pizzu)
- 20 g cukru
- 10 g soli
- 5 g sušeného droždí
- 25 ml olivového oleje
- 340 ml vody
- trochu hrubé mořské soli
Na 250 g aromatického tahini potřebujete
- 1 lžíci citronové šťávy
- 1/4 lžičky mořské soli
- 180 g tahini (sezamová pasta, kterou lze zakoupit v Piccantino nebo v obchodě se zdravou výživou dle vlastního výběru)
- 120 ml vody
Na 100 g omáčky Amba si prosím kupte
- 60 g nakládaného manga
- 20 ml vody
- 20 ml řepkového oleje
Na 50 g přípravku Zhug je třeba
- 1 stroužek česneku
- 7 g koriandru
- 12 g petrželky
- 1 čerstvý lusk kajenského chilli (můžete použít i jiné chilli papričky)
- 2 lžíce olivového oleje
- trochu mořské soli
- 1 hrst čerstvých koriandrových listů
Příprava Focaccia - těsto si připravte den předem
1. V míse smíchejte mouku, cukr, sůl a droždí. Přidejte olivový olej a vodu a hněťte ručně nebo pomocí stojanového mixéru s hákem na těsto, dokud nevznikne lepivá hmota. Poté mísu přikryjte potravinovou fólií, dvakrát propíchněte vidličkou a nechte těsto 12 až 24 hodin kynout v lednici.
2. Po 12 až 24 hodinách vypracujte z vykynutého těsta velký bochník chleba Focaccia: Ještě v míse těsto poprašte moukou a pak ho položte na pracovní plochu moukou dolů. Poté přeložte okraje těsta až ke středu a přitiskněte je, přičemž těsto po kouskách otáčejte. Postup několikrát zopakujte. Těsto přikryjte a nechte 30 minut odpočívat při pokojové teplotě. Mezitím předehřejte troubu na 230°C.
3. Plech na pečení potřete olivovým olejem. Pomazanýma rukama opatrně přetáhněte velkou kouli těsta přes celý plech a zploštěte ji. Do povrchu těsta vytlačte naolejovanými prsty důlky a posypte je hrubou mořskou solí. Nyní pečte focacciu dozlatova, asi 10 až 12 minut.
Příprava rajčatového salátu
1. Rajčata rozpulte nebo rozčtvrťte, česnek oloupejte a nasekejte na co nejmenší kousky. Všechny listy koriandru také jemně nasekejte. Pokud nemáte čerstvý koriandr, můžete použít i sušené listy.
2. V míse smíchejte česnek a koriandr s olivovým olejem a citronovou šťávou a osolte.
3. Přidejte nakrájená rajčata a nechte salát odstát.
Příprava smažených lilků
1. Lilek oloupejte, nakrájejte podélně na proužky nebo plátky silné asi 5 mm a obalte v mouce.
2. V hluboké pánvi rozehřejte velké množství řepkového oleje a lilky na něm osmažte dozlatova.
3. Smaženou zeleninu vyjměte sítem, pečlivě ji osušte na kuchyňském papíře a podle chuti osolte.
Příprava Tahini
1. Ve vysoké nádobě smíchejte citronovou šťávu, sůl a vodu.
2. Postupně přidávejte tahini (sezamovou pastu) ručním mixérem, dokud se vše dobře nespojí a tahini nebude hladké a krémové.
Náš tip: Pokud dáváte přednost tekutější konzistenci, stačí přidat více vody!
Příprava omáčky Aamba
Všechny výše uvedené ingredience na omáčku rozmixujte v mixéru (nebo ručním mixérem), dokud nezískáte velmi hladkou krémovou mangovou omáčku.
Příprava Zhug
1. Oloupaný česnek, koriandr a petrželku nakrájejte nadrobno.
2. Kajenský pepř rozpůlíme, odstraníme semínka a také velmi jemně nasekáme.
3. Vše smíchejte dohromady, dochuťte olivovým olejem a solí podle chuti.
Náš tip: Vše můžete také nahrubo rozdrtit a nasekat v sekáčku.
Příprava vajec natvrdo
Všechna vejce vařte 6 ½ minuty, pak je oloupejte, rozpulte nebo nakrájejte na plátky a osolte.
Jak nyní připravit lahodný SABICH
1. Upečenou Focacciu potřete Tahini a omáčkou Amba.
2. Hojně doplňte smaženými lilky, vejci a rajčatovým salátem, dochuťte se Zhug a ozdobte několika dalšími lístky koriandru - hotovo!
Při podávání nakrájejte Focacciu na libovolně velké kousky. Podávejte s ledovou limonádou, pivem nebo perlivým džusem. Dobrou chuť!
Související články
-
Sapore di Sole Bio 100% sezamový krém - lehké Tahini, 180 g
-12%- intenzivní chuť, extra krémový
- ze 100% loupaného sezamu
- všestranný a výživný
114,48 Kč 130,00 Kč (636,00 Kč / kg)Doručení do 28. listopadu
-
Ölmühle Solling Bio panenský řepkový olej - EG-Bio, 500 ml
-17%- lisovaný za studena
- z neloupaných bio řepkových semen
- ideální pro vaření v páře a smažení
156,76 Kč 190,00 Kč (313,52 Kč / l)Doručení do 28. listopadu
- 4.4 (7)
Sonnentor Bio koriandr, 15 g
-18%- sladko-kyselá vůně
- ideální do thajského kari a guacomole omáčky
- intenzivní chuť
65,31 Kč 80,00 Kč (4.354,00 Kč / kg)Doručení do 28. listopadu
- 5.0 (5)
Muraglia Peranzana olivový olej , 250 ml
-11%- jemně ovocný
- vyroben v Apulii
- ze 100% oliv Peranzana
451,61 Kč 509,00 Kč (1.806,44 Kč / l)Doručení do 28. listopadu