Bake Affair Žitný kvásek, 100 g
Na farmářské a další tmavé chleby!
133,19 Kč 150,00 Kč -11%
(1.331,90 Kč / kg, včetně 12% DPH - plus náklady na dopravu)
Vlastnosti
- stupeň kyselosti: přibližně 125
- pro doplnění vůně aroma
- snadnější zpracování těsta
Produkt č. BAF-40-2, Obsah: 100 g, EAN: 9120101513122
Popis
Kvásek se v podstatě používá k výrobě různého pečiva. Mimo jiné zajišťuje lepší vázání vlhkosti, a tím i snadnější zpracování těsta. Váže také cenné minerály a zpomaluje plesnivění chleba. Kváskový chléb je velmi chutný a vydrží čerstvý mnohem déle než chléb bez kvásku.
Žitný kvásek od Bake Affair má stupeň kyselosti přibližně 125 a je vhodný pro zjemnění chuti farmářských chlebů nebo jiných tmavých chlebů a pečiva.
Jak připravit kvásek
V ideálním případě byste měli použít zavařovací sklenici o objemu alespoň 1 litr. K tomu potřebujete víčko, které se jednoduše nasadí na sklenici, ale neutáhne se.
Směs stačí skladovat při běžné pokojové teplotě. Pokud ji necháte v teplejší místnosti, bude hotová již po 4 až 5 dnech.
Den 1: Smíchejte 50 g světlé žitné mouky s 1 lžící žitného kvásku a 60 g vody z vodovodu. Tyto ingredience míchejte rukama, dokud směs nebude připomínat hustou pastu. První dva dny směs míchejte rukama, protože se tak vytvoří divoké kvasinky a přírodní bakterie, které zajistí dobré kvašení. Poté směs vložte do sklenice a zavřete ji víčkem do poloviny (neotáčejte pevně). Nyní může kvásek odpočívat nejméně 24 hodin.
Den 2: Přes noc se v zákysu mohlo vyvinout určité aroma a nyní je cítit mírně nasládle. Druhý den přidejte opět 50 g světlé žitné mouky a 50 g vody. Přísady znovu promíchejte rukama. Těsto by mělo být o něco krémovější než předchozí den. Poté jej opět do poloviny přiklopte a nechte jej stát dalších 24 hodin.
Den 3: Kvásek již viditelně začíná pracovat a získal lehce nakyslou jogurtovou vůni. Dnes opět smíchejte 50 g světlé žitné mouky a 50 g vody. Směs míchejte lžící, dokud se z těsta nestane krémová hmota. Opět přikryjte do poloviny pokličkou a nechte 24 hodin odpočívat.
Den 4: Nyní by se již v zákysu měly tvořit bublinky a měl by mít vůni podobnou kyselému jablečnému moštu. Přidejte 50 g světlé žitné mouky a 50 g vody a míchejte lžící, dokud opět nezískáte krémovou hmotu. Přiklopte víko jako obvykle a počkejte 24 hodin.
Den 5: Těsto je téměř připraveno k dalšímu zpracování. Obvyklý postup jako v předchozích dnech - přidáme 50 g světlé žitné mouky a 50 g vody, dobře promícháme a necháme 24 hodin zpola přikryté odležet.
Den 6: Naposledy přidejte 50 g mouky a 50 g vody, promíchejte a nechte při pokojové teplotě dalších 24 hodin. Pokud se ve směsi ještě netvoří bubliny, je třeba ji "přikrmit" celozrnnou žitnou moukou a udržovat v teple. Ideálně při teplotě 28 stupňů, ale ne vyšší než 32 stupňů - například na radiátoru nebo vedle něj, v kvasném boxu nebo zabalené v ručníku na termoforu.
Den 7: Připraveno! Od této chvíle kvásek můžete skladovat v lednici. každých 10 až 14 dní "krmte" tak, že oddělíte 50 g těsta a smícháte je s 50 g mouky a 50 g vody. Tuto směs nechte při pokojové teplotě, dokud se nezdvojnásobí. Poté ji vložte zpět do chladničky.
Příprava kvásku: Na kvásek použijte přibližně 10-30 % množství kváskové mouky. To znamená, že na kilogram mouky v seznamu ingrediencí smícháte 100-300 g mouky se stejným množstvím vody a 10-30 g kváskové mouky.
Pečení s kváskem: Vzhledem k tomu, že kvásek nemá na začátku takovou kynoucí sílu, mělo by se pečení chleba provádět také s droždím. Čím starší je kvásek, tím větší je jeho kynoucí síla.
Značka (výrobce): | Bake Affair |
---|---|
Původ: | Rakousko |
Složení
- žitná mouka
- Pitná voda
- startovací kultury
- žitný šrot
- kyselina mléčná (E207) (okyselovač)
- protispékavá látka E341
- pšeničné otruby
Nutriční hodnoty
Nutriční hodnoty | pro/na 100 g |
---|---|
Energie/energetická hodnota | 1214 / 290 kj / kcal |
tuk | 2,7 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0,4 g |
sacharidy | 19,9 g |
z toho cukr | 1,4 g |
vláknina | 33,5 g |
bílkoviny | 18,3 g |
sůl | 0,03 g |
Recenze našich zákazníků a zákaznic
hodnocení pro Bake Affair Žitný kvásek (čeština)
5 hvězdiček | | 1 | (100%) |
---|---|---|---|
4 hvězdičky | | 0 | (0%) |
3 hvězdičky | | 0 | (0%) |
2 hvězdičky | | 0 | (0%) |
1 hvězdička | | 0 | (0%) |
1 hodnocení
- Nejsou k dispozici žádné zákaznické recenze.